VILJUSKE

Vrhunska čelična ili aluminijumska konstrukcija, kao i anti korozivna zaštita, glavna su odlika Monroe viljuški i ramena. Visoko kvalitetni selen blokovi sprečavaju buku i vibracije. Kvalitet prve ugradnje garantuje performanse i trajnost.
Opis
Monroe oscilirajuce viljuske
su isto kao i ramena
 proizvedena od kvalitetnih materijala:
1. Premium, veoma kvalitetnog celika ili aluminijuma.
2. Napredne tehnologije prirodne gume i caure.
3. Katofarezu slika (elektro-hemjska tehnologija), sto dovodi do odlicne antikorozione zastite
4. Visok kvalitet caure, projektovan da pruzi superiornu kontrolu (buka, vibracije i krutost)
5. OE kvalitet opreme, kvaliteta i trajnosti.


Oscilirajuca viljuska je uglavnom trouglastog oblika i vazi sve isto kao i za ramena, to je deo koji vezuje rukavac tocka sa sasijom na vozilu i jako je bitan elemenat sistema upravljanja koji direktno utice na bezbednost u voznji.  Uglavnom se nalazi na prednjem delu putnickih vozila, a kod vozila na pogon na 4 tocka moze se videti i na zadnjem delu vozila. Kod vozila sa jacim motorima koji uglavnom nemaju mekferson ogibljenje (amortizer je u kompletu sa oprugom), znaci kada su amortizeri odvojeni od opruge ili torzione osovine, uglavnom su viljuske sa donje i gornje strane po jedna.
Zato se kod pregleda vozila koriste termini ""gornja ili donja viljuska"".
Kugle na viljusci trpe izuzetno velika opterecenja (uvijanje, savijanje udarci, rastezanje), narocito kod zaokreta vozila u mirovanju, skretanja, parkiranja, penjanja na ivicnjak, voznja van asfaltiranog puta i slicno....
Pored kugle sastavni deo viljuske su silen blokovi koji se vezuju na sasiju i tako povezuju tocak sa karoserijom.
Kugla se sastoji od metalnog kucista i same kugle unutar kucista i konusom i navojem sa gornje strane koji se srafi na rukavac . Izmedju kugle i kucista je uglavnom plastika izradjena od visokokvalitetnih materijala (teflona i slicno), a sa spoljne strane se nalazi zastitna guma koja sprecava ulazak vode, blata, mulja i ostalih atmosferskih uticaja. Zastitna guma ima jako vaznu ulogu jer ukoliko dodje do ostecenja, pucanja, truljenja zastitne gume (usled soli na putu, nestrucne montaze...) vek trajanja samog dela, odnosno kugle, se znatno smanjuje, dolazi do ulaska korozije na fino obradjene delove unutar kucista koja ostecuje samu kuglu i plastiku izmedju kugle i kucista.
Dosta proizvodjaca koristi kvalitetan aluminujum za izradu kugli, ramena, viljuski, spona i ostalih delova trapa kako bi sto vise olaksali karoseriju, odnosno smanjili tezinu vozila i smanjili potrosnju goriva.
Silen blokovi se proizvode od visokokvalitetnih gumenih materijala otpornih na velike sile i atmosferske uticaje.
Naziv je nastao od engleskih reci ""silent blok"", sto u prevodu znaci ""utisavajuci blok"",  a to znaci da sprecava pojavu zvuka u voznji a vezuje dva metalna dela i trpi sve oscilacije.

Zato je jako bitno kontrolisati vozilo u ovlascenom autoservisu u periodu od najmanje 6 meseci, odnosno pri zameni guma (letnje- zimske) ulja ili bilo kojoj intervenciji u autoservisu ili na tehnickom pregledu.
Isto vazi i ako se cuje zvuk skripanja, lupanja ili bilo koji neobican zvuk ispod vozila prilikom kretanja, kocenja, u krivini......skripanje, istrosenost guma, sve to znaci hitan odlazak u autoservis.

Vek trajanja oscilirajuce viljuske  nije definisan brojem predjenih kilometara nego uslovima i nacinom voznje.

Napr. ako se naglo krece velikim brojem obrtaja motora, obicno uz skripu tockova, ostro prelazi preko neravnina ili rupa, naglo skrece u krivine, voznja van asfalta, uglavnom sve to pri velikoj brzini, dolazi do ubrzanog trosenja ili ostecenja delova viljuske.
Ako se vozi sa zazorom, takozvanim luftom, ili dodje do prevelikog opterecenja, kao sto smo prethodno opisali, moze doci do ispadanja kugle iz kucista, (verovatno ste nekada videli vozilo kraj puta sa iskrivljenim tockom).

Preporuka je kupovina zamenskog dela od renomiranih prozivodjaca, kao sto je MONROE, zbog sigurnosti i bezbednosti u voznji, dugog veka trajanja i manjih troskova (cestog odlaska u servis i obaveznog stelovanja trapa posle svake zamene viljuske).

Zato je dobro ugraditi deo u ovlascenom servisu jer i ako dodje do reklamacije troskovi zamene ulaze u reklamaciju, dok ako kupite u prodavnici, mozete zameniti deo u garantnom roku ali cete svaki put platiti i zamenu tog dela.JSN Solid template designed by JoomlaShine.com